Informatie over, en onze route door Argentinië

Ons 13e land deze reis is Argentinië, het land van steaks, wijnen, gletsjers en Maxima! 9 november 2006 zijn we hier vanuit Bolivia binnengekomen.

Our 13th country this trip is Argentina, the country of steaks, wines, gletsjers and Maxima (our future queen). We entered it the 9th of november 2006.

Laatste route update: 18 mrt 2007, Ushuaia:

BoliviaBolivia info                         info nederland Nederland

                                    info Chili Chili

Klik op de kaart voor de foto's / Click on the map for the pictures

 

Hoofdstad
Buenos Aires

Oppervlakte
2.766.890 km2

Aantal inwoners
36.800.000

Bevolkingsgroepen
blanken 85%, mestizo, Amerikaanse indianen, of andere niet-blanke groeperingen 15%

Staatsvorm
Republiek

Religie
Rooms-Katholiek

Van de kolkende watermassa’s van Latijns Amerika’s grootste watervallen in Foz de Iguaçu tot de verstilde blauwe ijsmassa’s van de gletsjer Perito Moreno in het Zuidelijke Andesgebergte. Van het roerige straatbeeld, dampende en donkere tango-café’s in het mondaine Buenos Aires tot de uitgestrekte, stille pampa’s van Patagonië, waar alleen de wolken schijnen te bewegen.

Van de rijke kleuren van de hoge stenen bergen in Salta in het uiterste Noorden tot de meest Zuidelijke stad van het continent, Ushuaia. Meer diversiteit is haast niet denkbaar. Argentinië heeft veel te bieden voor bijna elke reiziger, die buiten de gebaande paden wil gaan.

Wat dacht je van skiën in Bariloche? Wijn proeven in Mendoza? Walvissen spotten op het schiereiland Valdéz? De tango leren dansen in la Boca, de artistieke wijk van Buenos Aires? Het kan allemaal. De wegen in Argentinië zijn goed, dus met de bus kan je veel van deze uiteenlopende bestemmingen zelf combineren. Als je weinig tijd hebt kun je de meeste plaatsen ook snel en eenvoudig per vliegtuig bereiken.

Buenos Aires is in alle gevallen een ideaal startpunt voor je Argentinië-reis. Vergeet vooral niet om enkele dagen uit trekken om deze stad goed te leren kennen. Altijd handig voor als je haar een keertje op straat tegenkomt en een babbeltje wilt maken.

Geografie
Argentinië is na Brazilië het grootste land van Zuid-Amerika: het land is ruim 3500 km lang en 1400 km breed. In het noorden grenst het aan Paraguay, Brazilië en Bolivia, in het westen aan Chili en in het oosten aan Uruguay en de Atlantische oceaan.

Het noordoosten van het land is een droog, warm berggebied, met aan de Chilleense kant het Andesgebergte en aan de Boliviaanse zijde de Altiplano (hooggebergte). Het Noordwesten, grenzend aan Paraguay en Brazilië bestaat uit laagvlaktes met savanna`s, bossen, rivieren en moerassen. Door dit gebied stromen brede rivieren als de Paraná River, Uruguay River en Paraguay River, die uitmonden in de grote delta van de Rio de la Plata.

In het midden van het land liggen de Pampa`s, een gebied dat zich uitstrekt vanaf de Atlantische oceaan tot aan het Andesgebergte. De Pampa’s vormen het hart van Argentinië, zowel geografisch als economisch. Het grootste gedeelte bestaat uit uitgestrekte weilanden en tarwevelden.

Meer richting het Andesgebergte en Chili ligt de Cuyostreek, die bestaat uit droge zandvlaktes en canyons. Als je vanuit Cuyo naar het zuiden gaat kom je in het Merendistrict, één van de mooiste gebieden van Argentinië: donkerblauwe meren, een prachtig berglandschap en grotendeels bedekt met enorme bossen.

Ten zuiden van de Pampa’s ligt Patagonië. Je kunt dit gebied ruwweg in tweeën delen. In het westen ligt het gebied rond de Andes. Het is bedekt met een enorme ijskap, na Antarctica de grootste ijsmassa op het vaste land. In het Andesgebergte liggen tientallen bergen die meer dan 6000 m hoog zijn. De hoogste en meest indrukwekkende is de Aconcagua (6959 m). Tot aan het zuiden van Patagonië heb je grote gletsjers, bergtoppen die als naalden uit de aarde komen, smaragdblauwe meren, grote loofbossen en onvoorspelbaar weer. In de richting van de Atlantische kust gaat het landschap over in een enorm steppegebied. Patagonië dat de meesten wel kennen: vlak, monotoon, af en toe wordt het onderbroken door grote rotspartijen of tafelbergen en er is weinig vegetatie, want het regent er bijna nooit.

Nog verder naar het zuiden gaan de Patagonische vlakten over in Vuurland (Tierra del Fuego). In het noorden vind je hier vlakke veengronden, maar naar het zuiden wordt het landschap steeds bosrijker en bergachtiger. In Vuurland liggen prachtige meren en langs het Beagle-kanaal, richting Chili, doet het landschap denken aan de fjorden van Noorwegen.

Klimaat
Door de omvang van het land en de grote verscheidenheid aan landschappen heeft Argentinië een enorme varieteit aan klimaten. Het Noordwestelijke berggebied is droog en warm, het Noordoosten, dat grenst aan Brazilië is subtropisch en zeer vochtig.

In de Cuyostreek met zijn droge zandvlaktes en canyons tref je vaak temperaturen boven de 40 graden Celsius. In het Merengebied zijn de temperaturen `s zomers zoals bij ons en in de winter valt er behoorlijk wat sneeuw. Van de Pampa’s is het noordelijke gedeelte warm en vochtig, terwijl het zuiden vrij droog, dor en zeer warm is.

In Patagonië en Vuurland ten slotte is het weer niet echt aangenaam, mede door de stromingen van de oceaan en de uitlopers van het Andesgebergte. In de zomers regent het veel, waait er een harde straffe wind en komen de temperaturen niet boven de 15° C. De winters zijn daarentegen mild; het wordt niet kouder dan een Nederlandse winter.

Bezienswaardigheden Argentinie

Buenos Aires
Buenos Aires is de meest Europese hoofdstad van Zuid-Amerika: Parijs, Rome, Madrid, Milaan waren de inspiratiebronnen voor deze Latijns-Amerikaanse versie van Europa. Flaneer je over de beroemde Avenida de Mayo naar het congresgebouw, dan lijkt het alsof je over de Gran Via in Madrid loopt. Het operagebouw Teatro Colón in het centrum heeft grote gelijkenis met La Scala in Milaan. Avenida 9 de Julio, de breedste boulevard ter wereld, moest het Champs-Elyseegevoel begin deze eeuw aan de stad toevoegen. De obelisk die op dezelfde avenida staat is een regelrechte imitatie van die op de Place de la Concorde in Parijs.

Buenos Aires is een stad die nooit slaapt. Dineren, uitgaan en naar de tango luisteren kan de hele nacht door, cafés, kiosken en platenwinkels zijn 24 uur per dag geopend en de stadsbussen brengen je ook ’s nachts precies waar je naar toe wilt.

In Buenos Aires liggen een paar beroemde pleinen. Ten eerste is dat de Plaza del Congreso, een van de grootste pleinen, met het imposante regeringsgebouw, El Congreso. In het verlengde hiervan ligt de Plaza de Mayo met het presidentsgebouw, de Casa Rosada.

Bij de oude haven ligt de wijk La Boca, van oorsprong een Italiaanse visserswijk. De golfplaten huizen werden met felle kleuren beschilderd en dat is nog steeds te bewonderen. Een andere typerende wijk is Recoleta, een mooie rustige wijk waar de welgestelden van Buenos Aires wonen. Hier ligt ook het kerkhof waar beroemdheden zoals Evita Péron en de presidenten begraven liggen. De wijk San Telmo is één van de oudste wijken van de stad, met veel antiekwinkeltjes en neokoloniale huizen.

Puerto Iguazú
Op het drielandenpunt met Brazilië en Paraguay ligt het plaatsje Iguazú, met het nationale Parque Iguazú en uiteraard de Iguazú-watervallen. Iguazú betekent in de oorspronkelijke Guarani-taal “grote rivier” en een passender naam is niet denkbaar. Over een breedte van 3 km storten 275 watervallen over een 80m hoge klif de diepte in; het zijn de breedste watervallen ter wereld. In het midden is de “Garganta do Diablo” of “Devil’s Throat” waar 14 watervallen bij elkaar komen en hun krachten bundelen. Je kunt dit schouwspel bewonderen vanaf de verschillende wandelpaden, per boot of, voor de liefhebbers, per helikopter. Vooral vanaf de Braziliaanse kant heb je een geweldig panorama-overzicht.

Rondom dit prachtige natuurgeweld ligt het uitgestrekte nationale park Iguazú. Tijdens een wandeling door dit tropische regenwoud kun je verschillende soorten tropische vlinders en fel gekleurde vogels zien.

Het Merengebied
Dit prachtige natuurgebied ligt op de grens van Argentinië en Chili en biedt vele mogelijkheden voor wandel- en fietstochten, paardrijden en boottochten. Het gebied is rijk aan donkerblauwe meren, prachtige berglandschappen en grotendeels bedekt met enorme bossen; het is één van de mooiste gebieden van Argentinië:

Een goed startpunt voor tochten is het plaatsje Bariloche, een bekend Argentijns skioord. Vanuit Bariloche is het ook mogelijk om per boot over te steken naar Puerto Montt in Chili. Tijdens deze boottocht kun je genieten van het adembenemende uitzicht op de bergen, meren en vulkanen.

Patagonië
Tussen Buenos Aires en Vuurland strekken zich over duizenden kilometers de kale vlaktes van Patagonië uit. Vanuit het plaatsje Puerto Madryn kun je naar het schiereiland Valdes reizen. Hier leven hele kolonies pinguïns, flamingo’s, robben en zeeleeuwen. Vanaf april tot ongeveer begin december komen ook walvissen voor in de baai van Puerto Pirámides. Het plaatsje Calafate is het beginpunt voor een tocht naar het nationale park Los Glaciares. De meest indrukwekkende gletsjer is de Perito Moreno: de enige gletsjer ter wereld die nog gestaag groeit. Doordat het de uitloper is van een continentaal ijsplateau “stroomt” de gletsjer langzaam voort; aan het eind breken de ijsbrokken af en vallen met donderend geraas naar beneden, waar enorme ijsschotsen uit het water omhoogsteken.

Tierro del Fuego
Midden in het nationale park Tierra del Fuego (Vuurland) ligt het plaatsje Ushuaia, het meest zuidelijke plaatsje van Zuid Amerika. Vanuit Ushuaia kun je een tocht maken naar het Beagle kanaal, de zeestraat tussen Zuid Amerika en Antarctica, waar ook vele zeeleeuwen, pinguïns, robben en flamingo’s te bewonderen zijn.

Humahuacavallei
Helemaal in het noorden van Argentinië, verscholen tussen de bergen van de Andes, ligt de Humahuaca-vallei. Door het berglandschap en de kleurrijke Indiaanse bevolking heeft dit gebied veel weg van Bolivia. Het hart van de vallei is het sfeervolle plaatsje Salta, waar nog vele koloniale gebouwen staan. Vanuit Salta kun je excursies naar de landbouwterrassen van de Inca’s en naar lama- en vicuña-farms in de omgeving.

Difunte Correa en Luján
Difunte Correa is het grootste bedevaartsoord van Argentinië. Boven op een heuvel staat een kapelletje waar de relikwieën van de (onofficiële) heilige Difunte Correa zijn uitgestald. Uit alle delen van het land komt men hier naar toe om voorwerpen te brengen die het symbool moeten zijn van de `bescherming`. Zo hebben inmiddels duizenden mensen die hun huis wilden beschermen, maquettes van hun huis met voorwerpen daar neergezet. Voor de heuvel, waar zij is overleden, is rond 1940 een dorpje ontstaan en rondom de heuvel zijn inmiddels 17 kapelletjes neergezet.

Ook Luján is een bedevaartsoord. Hier worden elk jaar op 8 mei en 8 december de belangrijkste processies van het land gehouden. In de kathedraal van Luján staat het beeld van de Maagd Maria, de beschermvrouw van het transport: in Argentinië zul je op elk station en in elke autobus of vrachtwagen een afbeelding van Maria van Luján tegen komen.

bron: http://www.wereldreisgids.nl/content/new-main.asp?id=138